banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

Makedoien 2011

I min kartbok har vägarna i Albanien inga nummer men vi åker på väg E852/ M4 när vi kommer in i Makedonien. Här fick vi också visa pass, registreringsbevis och grönt kort.

På den Makedonska sidan var vägen lite skumpigare än på den Albanska sidan.

IMG_2133.JPG

IMG_2132.JPG

Toalett för utländska turister.

Ett holländskt par som vi träffade i Albanien berättade att det finns en camping, som jag tror är i Struga, som är bra. Det känns lite konstigt men de berättade att på den campingen använder inte de utländska turisterna samma hygienutrymme som de Makedonska. Alla utländska turisterna får en egen nyckel till detta utrymme och där sägs det vara rent och fint.

Tyvärr är det nog så att om man vill ha utländska kunder, som ofta betalar mer, måste man erbjuda bättre standard. Sedan förvånar det mig ofta att de inhemska turisterna accepterar dessa usla förhållanden.

Vi missade den campingen för skyltarna är små och på kyrilliska. Vi hade problem att hitta någon campingplats så vi frågade först på en bensinstation och sedan några ungdomar och alla var mycket hjälpsamma.

Camping i Ohrid

IMG_2123.JPG

IMG_2122-Kopia.JPG

Vi hamnade på en camping i Ohrid som i första hand bestod av uppställda husvagnar som troligtvis stod där hela året. Vi blev väl mottagna och kvinnan i receptionen visade oss en fin parkering nere vid stranden nära restaurangen. Men det fanns ingen möjlighet för oss att ta oss dit med bilen. Vägen var aldeles för smal och elkablar gick aldeles för lågt ner för att vi skulle kunna köra under. Vi valde att parkera strax innanför ingången till campingen. Vi ville bara sova tryggt en natt. Då vi aldrig varit i Makedonien innan var vi osäkra på var man kunde stå över natten om inte på en campingplats. Det var inte tal om att utnyttja dusch eller toalett. Men stranden och badet var helt ok.

Varför är det så smutsigt?

På morgonen tömde jag vår toalett i deras toalett, även om den var i uruselt skick såg jag till att inte lämna något spår efter mig. Utanför toaletten fanns flera större sopbehållare uppställda där man kunde lämna sitt skräp. På samma plats ser vi en man som fyller en pet-flaska med vatten och tvättar av bilrutan. När han är färdig slänger han flaskan rätt ner på marken och åker i väg. Det är inte ens två meter till sopbehållaren. Vaför är det så här? Är det redan så smutsigt att alla gett upp eller förväntar sig alla att någon annan ska städa?

IMG_2124.JPGIMG_2128.JPG

IMG_2129.JPG

Resans första tiggare hittade vi i Bitola när vi parkerade utanför en mataffär. Det var billigt att handlla här så vi köpte på oss lite extra då vi hört att det är dyrare i Grekland. Vi fortsatte sedan vår resa på väg E65 från Bitola ner till Grekiska gränsen. Vid gränsen visade vi bara passet och körde vidare..

IMG_2134.JPG