banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

Montenegro 2011.

Vi fick visa pass, grönt kort och reg bevis när vi körde in i Montenego. Vi fick köpa en vinjett att sätta på rutan som kostade 30 euro. De berättade att det kostade 10 euro för personbil. De informerade oss också om att det inte var en vinjett utan någon form av skatt.

Det började bli lite annat landskap än i Kroatien. Getter vallades över vägen, får klippte fotbollsplanen. Sådant som är lite annorlunda och roligt att se för oss alla. För tro det eller ej, man kan bli lite less på att åka mil efter mil med underbar utsikt som efter Kroatiens kust. Då piggar det upp med lite getter.

IMG_1984.JPG

Kotorbukten.

Det är en vacker väg utefter Tivatski zaliv men den är lång och krokig. På ett ställe fanns en färja som gick över till andra sidan men då förstod jag inte att vi, några timmar senare skulle hamna där på andra sidan. Det är en vacker väg och endast 4 mil lång men det var mycket bilar så det tog sin tid. Ska vi åka den vägen igen kommer jag att undersökt möjligheterna att ta färjan. Mitt i fjorden finns Sveti Stefan som är ett gammalt kloster.

IMG_1994.JPGIMG_1993.JPG

Becici.

Vi sov i en stad som heter Becici, det är en turiststad med flera restauranger vid stranden. campingen låg på andra sidan den väl traffikerade huvudvägen. Det var en campingplats utan utländska turister och där vi valde att inte använda toalett och dusch. Ävenyrsbadet som låg på andra sidan huvudvägen provade vi inte. Vi litar inte riktigt på dessa ställen ur säkerhets synpunkt.

Vi träffade på en konstnär som för 30 euro ritade av våra båda barn. En tavla vi blev mycket nöjda med. Det fanns inte så många hundar som gick lösa här. Vi träffade bara på en och då den såg lite svulten ut matade vi den med korv och bröd medans vi väntade på att konstnären skulle måla klart. Hundet åt med god aptit. Sedan kom en annan familj och gav hunden lite mat som han knappt orkade smaka på. Hunden, som säkert var till åren, lade sig ner för att vila. Han hade konstig andning och vi trodde att han skulle dö. Det hade ju varit lyckat om vi hade matat ihjäl stans enda vildhund. Som för övrigt inte verkade speciellt vild och något av en kändis i stan. Hunden piggade till och bestämde sig för att slå följe med en annan familj.

IMG_2013.JPGIMG_2014.JPGIMG_2017.JPGIMG_2019-2.JPG

 

Från väg E851 utefter kusten går en ny väg genom en tunnel och mot Podgorica. Vi valde den äldre vägen över berget som svänger av några mil innan. Dert är en vacker väg men inte alltid i bästa skicka. Men värd att åka på för den vackra utsiktens skull. Båda vägarna går ihop längre fram vid Skradarsjön. 

Nu så här efter hand vet vi att vi inte skulle kört till Podgorica överhuvud taget. Vi trodde att det var den bästa och största vägen för att åka in i Albanien. Det visade sig att vi hade fel. Det var en omväg som i Albanien visade sig vara ett stort vägarbete.

Campingplatser i Montenegro.

Camping.info