banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

 • Rumänien 2011

  I år fick vi bara visa passen för att komma in i Rumänien. Vi betalade 6 euro vilket är ca 26 lei för en vinjett som gällde för 7 dagar.

  För oss som varit i Rumänien så många gånger nu känns det lite som att komma hem. Förutom ett stopp på Penny Market i Mangalia för att handla mat åkte vi direkt till Camping S söder om Navodari. Där stannade vi i två dagar, badade och hade det skönt.

  Nu var det dags att prova något vi länge funderat på. Det var att fortsätta norrut till Tulcea och vidare mot Braila och ta färjan över Donau. Vi hade hört oss för och det skulle gå flera olika färjor som inte var allt för dyra.

  Vägen mellan Navodari och Braila.

  Efter Navodari är det platt jordbrukslandskap med en del vindsnurror på och man kan se oändligt långt. Vägen är bra. Lite lappad här och var men vi kan ligga i 90. I Babadag såg vi en campingskylt.

  Vi stannar på Lidl i Tulchea för att passa på att laga oss lite mat och för att köpa chokladaskar till alla nunnor då vi var på väg mot "vårt" kloster.

  Vägen mellan Tulcea och Braila är vacker. Man åker med utsikt över delar av Deltat och ser över till Ukraina.

  IMG_2252.JPG

  IMG_2256-Kopia.JPGIMG_2257.JPG

  IMG_2258.JPGIMG_2259.JPG

  IMG_2262-Kopia.JPG

  Färja över Donau.

  Att åka färja var ett äventyr. Det fanns flera olika färjor att välja mellan men det var inget skyltat om vart man skulle åka. Vi hamnade på en grusväg som slutade på en mindre färja för personbilar. De kunde ta oss med också sa de. Man körde på färjan på sidan. Bilarna stod inte så att det bara var att köra av sedan, utan flera bilar parkerades på sidan och fick sedan backa ut innan de kunde köra av. Det gick inte riktigt att stänga lämmen bakom oss då vår bil var för lång.

  Resan kostade oss 33 lei. Vilket var mer än den informationen vi hittat på internet. Det tog bara några minuter att passera Donau.

  IMG_2263-Kopia.JPG IMG_2264.JPG

  En arg lös hund.

  När färjan lämnat land kom en hund skällande och hoppade på. Han klarade det precis. Efter honom kom en man som ropade åt hunden men då var färjan för långt ut för att mannen skulle kunna hoppa på. Hunden stod länge och morrade och skällde mot mannen. Jag var glad över att hunden kommit undan för något hade hänt. Hunden var jättearg.

  IMG_2266.JPG

   

  Braila.

  På andra sidan, där färjan skulle lägga till,  badade barn. Det sista var en bro som vi skulle över sedan var vi på land igen. Det var en smal bro, inte många centimeter över på sidorna. Nu har vi provat och sett att detta är också en väg som går att ta.

  IMG_2270.JPG IMG_2271.JPG

   

  Från Braila till Focsani.

  I Braila fanns flera vägarbeten och det känns som om vi bara åkte runt, runt. Till slut lyckades vi hitta väg E584. Nu var vi inte många mil från Galati som bara ligger 1 1/2 mil från Moldaviska gränsen och vi vart sugna på att ta en tur dit. Men något ska man ha kvar så vi svängde västerut på väg 25 i stället. Vi tog småvägar, som i min kartbok är vita, från Fundeni till Focsani och jag var orolig om det fanns väg hela vägen fram. Man ska inte alltid lita på storleken på vägarna för dessa vägar var mycket bra att köra på.

  IMG_2275.JPGIMG_2272.JPG

  Klostret.

  Väl framme på klostret kunde vi slappna av och njuta av god mat och trevligt sällskap.

  IMG_2299.JPGIMG_2296.JPG

  IMG_2277.JPGIMG_2304.JPG

  Mer bilder från klostret och hur det går med deras bygge kan du snart se under klosterliv.

  Kan en väg bli mindre klar efter ett år?

  Från Focsani tog vi samma väg som året innan över bergen, 2D, till Targu Secuiesc. Denna väg var nästan helt klar förra året. Om möjligt var den ännu mindre klar i år. Sista delen var hopplöst lerig och gropig, klart värre än förra året. Den vägen får nog vänta några år tills vi tar den igen.

  Vi fortsatte sedan på den finare vägen E 68 med målet Aurel Vlacu där camping med pool väntade. Efter två dagar körde vi vidare ut ur Rumänien via Nadlac och in i Ungern.

  IMG_2310.JPGIMG_2315.JPGIMG_2316.JPGIMG_2328.JPGIMG_2311.JPGIMG_2317.JPG

  Blandade bilder från Rumänien från andra år.

Föraren har ett uttryckslöst ansikte, i vilket vi inte ens kan se skymten av ett leende, där hans traktor står 50 cm från vår motorhuv.

              Läs mer

Nunnan som

körde gjorde korstecken,

tryckte gasen i botten och sedan åkte vi bokstavligen slalom mellan fruktträden.

               Läs mer

sem 2010 043 

 

 

 

 

 

 

        

    

 

 

 

Muntii Fagaras