banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

Mera Ungern:

Fakta och länkar

Ungern 2010

 

bild från www.barlangfurdo.hu

Barlangfurdo

Detta är en plats värd att besöka. Badet liggger i Miskolc. Det sägs att platsen är unik i Europa.

Att simma i grottor är helt fantastiskt. Runt 30 grader i vattnent. Här finns olika behandlingar och även bastu.

Det  finns även flera utebad, mer traditionella sådana, men det var för kallt för oss att prova.

Öppet mellan 9-18 och på sommaren mellan 9-19. Det verkar vara stängt i januari.

Bild kommer ifrån www.barlangfurdo.hu och där finns mer information om platsen.

 

I närheten finns en campingplats där vi sov en natt. Vi var de enda turisterna där. Vi var grannar med några män som arbetade i staden.

Det var ingen billig camping. Vi nyttjade inget mer än elen för det var en regnig dag och natt. Elen kopplades i ett elutag i stugans badrum. Dörren till "vår" stuga och till alla andra som ingen bodde i var öppna hela dygnet. Vått och grått.

Detta är med all säkerhet en mysigare plats på sommaren när det är sol och fler turister.

 

Elen fick vi från stugan.Inte en enda campare.

 

Mera bad

I utkanten av Budapest finns ett underbart äventyrsbad. Vi har varit här tre gånger varav en på vintern. Kul att kunna simma ut i vinterkylan utan att frysa.

Jag tillhör de som alltid fryser efter några minuter i vatten. Men inte här. I en av de två bubbelpoolerna är det 37 grader! Helt underbart. I år var jag i badet i fyra timmar, inte hela tiden i det varmaste, utan att jag började frysa. Här finns massor att göra och blir man hungrig går man och äter på restaurangen som finns på området. Utan att byta om och utan att frysa. Genom de armband man har på armen registreras allt man köper och man betalar vid utgången. Inget vel med kontanter. Det enda man behöver är sina badkläder och en handduk.

Mer information på http://www.aqua-world.hu/en där även bilderna nedan kommer ifrån.

 

 

 

 

Ungern 2009

På väg till Rumänien var det ingen gränskontroll mellan Slovakien och Ungern, på den väg vi tog. Gränsen verkade helt öde.Vårt enda stop i Ungern är i staden Polgar. Campingen finns på ena sidan av gatan och ett termal bad på andra.

Vi är de enda camparna på campingplatsen fast senare på kvällen kommer två polska familjer och hyr stuga. Det känns lite konstigt att betala för obemannad campingplats i en öde del av en stad. När vi skulle checka in, vilket man gjorde vid badet, visade det sig att i denna del av landet tänkte man som förr.

Vi fick betala 3400 forinter för en natt med el. Plus 300 som vi trodde var pant för att vi fick låna nyckel till grinden som

skulle lämnas tillbaka när vi åkte -  vi fick inga pengar tillbaka.

Vi hade alltså passerat gränsen utan att visa pass men när vi skulle få en plats på den öde campingplatsen behövde de pass och passnummer på alla i bilen. Vi fick fylla i en liknande blankett som 1990. Det fanns ingen chans att komma undan. Det hela blev inte lättare av att de inte kunde engelska och

vi inte kunde ungerska.

 

 

 

Vi passade på att ta ett bad. Alla fick betala även jag som hade kläder på hela tiden och inte var längre bort än att de kunde se mig.

 

Vattnet var lagom varmt.Där fanns ett inomhusbad.

 

På hemvägen…

 

Vi stannade på vår favoritcamping Fortuna i Budapest men tyvärr var det nog sista gången vi besökte den. Det är en stor campingplats och ägaren klagade på att han har för få gäster för att det ska lösa sig. Han hoppas att någon vill köpa anläggningen så han får gå i pension.

I år var tyvärr både inomhusbassängen och restaurangen stängd.

Nästa gång vi är i Budapest ska vi prova en annan campingplats.

 

 

 

 

 

Utomhus pol.Nyårsafton 2008.Toalett och dusch.

 

 

Det var lite kallare i december än i juli.

 

Läs fakta och länkar om Ungern.